Nye Patriot fra 2028

US Army legger opp til anbudskonkurranse for radaren til det fremtidige integrerte luftvern og missilforsvarssystemet, som skal erstatte det aldrende Patriot. Valget tas neste år, mens systemet skal stå klart i 2028.

Dette fremtidige integrerte luftvern og missilforsvarssystemet (IAMDS) vil beholde dagens PAC-3 MSE «hit-to-kill» missiler, men radaren skal byttes ut, bl.a. for å kunne se i alle retninger og for å sikre en 360° skuddsektor mot kryssermissiler, droner og ballistiske slagmarksvåpen, samt som et terminalforsvar sammen med AEGIS og THAAD.

Både Raytheon og Lockheed Martin kommer til å delta, og begge har allerede lagt sine forslag på bordet. Raytheon promoterer sitt bud som en dyp modernisering av eksisterende AN/MPQ-53 multifunksjonsradarer ved introduksjon av AESA-teknologi for avansert lobestyring og bruk av gallium nitrid (GaN) fremfor silisium i elektronikken.

Den andre kjente tilbyderen er Lockheed Martin, som utvikler 360° multifunksjonsradaren i MEADS-programmet. MEADS er et prosjekt mellom Tyskland og Italia, der USA (Army) var med i utgangspunktet, men som siden har trukket seg ut.

Northrop Grumman har allerede fått tilslaget på å utvikle et felles luftvern ledelsessystem (IBCS), som skal inngå i det fremtidige IAMD-systemet.

Missile Defense Agency

Som vi husker så er det nå flere europeiske land som vurderer anskaffelse av Patriot, herunder Polen som har eksplisitt bedt om både multifunksjonsradar med 360° dekning og IBCS, men med israelsk-amerikanske missiler i tillegg til PAC-3. Andre mulige fremtidige «patrioter» er Sverige og Romania.

Det er i alt minst 13 patriotbrukere verden over, og den største, US Army, med snaut 70 ildenheter (batterier). Så langt er det altså kun Tyskland og Italia som går for MEADS. Derfor er det på papiret, ihvertfall, grunn til å tro at stykkprisen blir lavere for den første radartypen, som har så mange potensielle fremtidige brukere, sammenlignet med MEADS som har to.

Det er derfor ikke urimelig å anta at interessen er økende her i Europa for hvem US Army velger mellom av Raytheon, Lockheed Martin eller eventuelt andre tilbydere. Svaret på dette får vi neste år, men systemet skal stå klart i 2028.
Ekstern artikkel

Se også innleggene:

Tiden moden for MEADS?

Europas Patriot: SAMP/T

Langtrekkende luftvern på horisonten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s