Tiden moden for MEADS?

MEADS fremstår i offentligheten som et nokså modent system, men med få eller ingen kjøpere – så langt. Mens MEADS som system har noe å fare med, så velger US Army å vente til 2028 på «nye Patriot», mens Tyskland har beslutningsvegring og Italia, tja hvem vet?

Et felles prosjekt mellom europeiske MBDA (eid av Airbus Group, BAE Systems Plc og italienske Leonardo Finmeccanica SpA) og amerikanske Lockheed Martin for utvikling av neste generasjons langtrekkende luftvern og taktisk ballistisk missilforsvar.

Systemet har komponenter som får plass i C-130 Hercules og A400, og består av multifunksjonsradar med aktiv elektronisk styrt lobe (AESA), elektronikk med gallium nitrid (GaN) i stedet for tradisjonell silisium, 360° radardekning og skuddsektor og PAC-3 MSE missiler med direkte treff («hit-to-kill»). MEADS var opprinnelig et program for erstatning av Patriot i Europa og USA, men US Army har trukket seg fra samarbeidet, og ser til Raytheon for sitt «nye Patriot». Se tidligere innlegg om Nye Patriot fra 2028.

MEADS ble testskutt i et scenario med både ballistiske og aerodynamiske målprofiler i 2013, og du kan lese mer om det i denne artikkelen. Ekstern artikkel

En seksukers omfattende test av radaren ble utført i 2014, og les mer om det i denne artikkelen. Ekstern artikkel

E050113-1 MEADS MFCR EMPLACEMENT
A MEADS MFCR in the U.S. configuration completes an emplacement demonstration in Syracuse, New York. Range testing continues in preparation for a tactical ballistic missile intercept test in late 2013

For Tyskland, som i 2015 formelt gikk for MEADS som sitt neste luftvern, så ligger det an til en investering på flere mrd Euro (minst 4,2 mrd), men summen er mulig langt høyere, dersom vi lytter til de siste spekulasjonene. MBDA på sin side håper på en endelig politisk beslutning i Berlin i 2018. Ekstern artikkel

Fra en artikkel i oktober 2016, så husker vi at selskapet MBDA (som utvikler MEADS sammen med Lockheed Martin) håpet på en tysk avklaring tidlig i 2017, men det skjedde altså ikke. Interessant nok, så ble det fremholdt i samme artikkel at Raytheon mener at de tyske Patriot systemene kan driftes til 2030, og at selskapet samtidig holder (eller i hvertfall så holdt de den gang) døren åpen for et tysk kjøp av «nye Patriot» med GaN elektronikk og 360 dekning/skuddsektor, slik som for MEADS.

Det kunne jo passe, all den tid «nye Patriot» skal være klar for produksjon rundt 2028 for US Army. Ekstern artikkel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s