Europas Patriot: SAMP/T

Rimelig bra system, eller gårsdagens teknologi med vekstpotensial?

SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre: bakke-luft middels rekkevidde/land) er et landbasert luftvernsystem produsert av Eurosam (MBDA og Thales). Utviklingen startet for alvor i 1990, med testing av enkeltkomponenter fra 1999 og med hele systemet fra 2005.

SAMP/T, med Aster-15 og Aster-30 block 1 missiler, kan skyte ut til 30 og 120 km mot aerodynamiske profiler. Aster-30 har maks hastighet på M4,5 og med evne mot taktiske ballistiske missiler med inntil 600 km rekkevidde.

Et batteri består av en passiv fasestyrt (PESA) X-bånd multifunksjonsradar med 360° dekning, inntil seks utskytningsramper med åtte missiler, som kan utgrupperes inntil 10 km unna radaren. En slik ildenhet kan følge mer enn 100 mål og engasjere 10 av dem samtidig. Hovedkomponentene i systemet kan fraktes med C-130J og A400M transportfly.


Så langt har Frankrike (landstyrkene med tre batterier og luft med sju, fra 2010) og
Italia (fem batterier fra 2012) anskaffet SAMP/T. Et tredje brukerland ble annonsert i 2013, med Singapores kjøp av SAMP/T. Franskmennene kaller systemet MAMBA. Italia, Frankrike og Storbritannia opererer også Aster-30 som maritimt luftvern og missilforsvar, og disse systemene kalles hhv. PAAMS (Fr/It) og Sea Viper. Ekstern artikkel Ekstern artikkel

Les om de operative testene som ble utført ifb. med innføring av SAMP/T for Italia i 2008 i den neste artikkelen. Da ble bl.a. en måldrone i 150 m høyde detektert på 25 km og skutt ned på 15 km med Aster-30 block 1 missil (maks rekkevidde 120 km). Ekstern artikkel

Italia og Frankrike har gått sammen om et oppgraderingsprogram for Aster-30 (kalt block 1 NT for «New Technology»). Missilet får ny radar med høyere frekvens (Ka-bånd radar, mot dagens «block 1» som benytter Ku-bånd) for mer gain/smalere lobe og med bl.a. større nøyaktighet og oppløsning, og med større sannsynlighet for direkte treff (sier reklamen). Ekstern artikkel Ekstern artikkel Ekstern artikkel (pdf)

Den siste artikkelen er en analyse av SAMP/T og en sammenligning med Patriot. Førstnevnte fremstår her som et billigere system; der et fullt batteri med Patriot koster fra $600 til 1000 mill så får du SAMP/T for halvparten av pengene. Ekstern artikkel

Så mens MEADS selges med en høyst moderne GaN AESA 360 radar og PAC-3 missil med «hit-to-kill», så har Patriot i dag selvsagt samme «hit-to-kill» missil, men er under oppgradering til moderne GaN 360 radar som mulig er klar for markedet nærmere 2030. SAMP/T, til halve prisen av Patriot, tilbyr på sin side i dag «bare» PESA 360 radar og missiler med etter alt å dømme nærhetsbrannrør og prefragmentert stridshode (altså ikke «hit-to-kill». Imidlertid, med mulige utsikter til noe á la PAC-3 med den fremtidige block 1 NT-oppgraderingen av Aster-30 missilet.

Les mer om MEADS og Nye Patriot i disse innleggene:

Tiden moden for MEADS?

Nye Patriot fra 2028

Langtrekkende luftvern på horisonten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s