Integrasjon av luftvern

Et av de fire prinsippene for bruk av luftvern dreier seg om integrasjon mellom våpensystemer og integrasjon mellom systemer og beslutningstakere. Hvordan er dette løst i det amerikanske luftvernet?

Integrasjon av luftvernressurser i den amerikanske hæren har tradisjonelt vært begrenset av i stor grad separate pipeløp for de ulike systemtypene, eksempelvis mellom Patriot og THAAD. Samtidig har det heller ikke vært tilrettelagt for tett integrasjon på tvers av ulike forsvarsgreners luftvern. Denne svakheten er amerikanerne klar over, og har derfor et program for utvikling av et felles luftvern ledelsessystem. I første omgang er ambisjonen en sammenbinding av landavdelingenes luftvern, men lenger frem er det ønsker om å kunne knytte luftvern fra flere grener sammen, dersom dette er operasjonelt hensiktsmessig. Det er også tenkt på muligheten for å knytte inn andre systemer, eksempelvis ildledelse av artilleri o.l. i den hensikt å kunne angripe en motstanders luftstridsmidler på bakken så vel som i luften. Les mer om planene for langtrekkende ild i denne eksterne artikkelen.

Systemet det er snakk om kalles IBCS (IAMD BCS), som fritt oversatt til norsk betyr noe sånt som ledelsessystem for integrert luftvern og missilforsvar. IBCS ble påbegynt allerede i 2010, med planer om en første operativ evne i 2015-2016, for deretter å utruste en bataljon i året. Ekstern artikkel

Det er firmaet Northrop Grumman som utvikler IBCS, etter å ha vunnet anbudet i konkurranse med Raytheon. Likevel, det er US Army som er i førersetet som ansvarlig systemintegrator, og med full råderett over teknologien. Så langt er prosjektet noe forsinket, men det er håp om å starte produksjon i 2018 – drøyt to år etter den opprinnelige planen fra 2010. En viktig milepæl er likevel oppnådd, med første testskyting med IBCS som ledelseselement i 2016. Under denne testen skjøt to Patriot ildenheter med hhv. PAC-3 og PAC-2 type missiler mot to ulike testmål; det første hadde profil som ballistisk missil og det andre som kryssermissil, alt gjennomført under en felles ledelse med IBCS, men med ulike sensorer for målinnvisning. Ekstern artikkel  Ekstern artikkel  Ekstern artikkel

Så US Army er dermed ett skritt nærmere en tettere integrasjon av det landbaserte luftvernet gjennom dette systemet. Men hva med integrasjon med andre greners luftvern?

US Navy har et eget felles ledelsessystem for luftvern, men åpner for en fremtidig integrasjon med IBCS. Det gjenstår uansett å se på hvilken måte luftvern på tvers av forsvarsgrener eventuelt vil integreres. US Army er dermed eneste bekreftede fremtidige bruker av IBCS så langt, og mulig Polen da, som også ønsker systemet som ledelseselement for de åtte Patriotbatteriene de ettersigende ønsker å kjøpe for inntil 60 mrd kroner. Så får vi se hvordan det går.   Ekstern artikkel  Ekstern artikkel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s