Missilforsvar: hva er det?

Hva menes med missilforsvar? Er det abstrakt som et begrep, en funksjon eller en oppgave eller noe håndfast som et våpensystem?

IMG_8958
Til venstre: missilet til GMD-delen av BMDS. Til høyre: testskyting av THAAD.

Dersom vi oppfatter det som noe håndfast, er det et forsvarsverk mot strategiske våpen over interkontinentale avstander eventuelt et regionalt beskyttelsessystem over kortere avstander? Eller kan det være luftvern mot ballistiske mål i lokale konflikter?

En artikkel om det såkalte GMD, som er den bakkebaserte delen av det amerikanske hjemlige missilforsvaret (BMDS). GMD er klar til skudd med i alt 44 missiler fra siloer i Alaska og California. Oppdraget er nedskyting av interkontinentale ballistiske missiler, mens de er i den såkalte midtfasen, underveis mot mål i Nord-Amerika.

img_8936
Ground based midcourse missile defense (GMD). Radarer og missiler innenfor det amerikanske missilforsvarssystemet BMDS som er utviklet for å skyte ned ballistiske missiler i midtfasen.

Testen denne gang fokuserte på de radarer og missiler innenfor det amerikanske missilforsvarssystemet BMDS som er utviklet for å skyte ned ballistiske missiler i deres midtfase.
Artikkelen forteller at første test mot et ICBM-klasse testmål er gjennomført. En rekke sensorer, inkludert en sjøbasert X-bånd radar i Stillehavet, sørget for at missilet, som ble skutt fra California, fikk direkte treff på målet over Stillehavet. Testmålet ble skutt opp fra Marshalløyene, snaut 8 000 km fra Vandenberg. Ekstern artikkel Ekstern artikkel Ekstern artikkel

I en annen artikkel leser vi om det deployerbare missilforsvarssystemet THAAD. Systemet er innrettet for å beskytte mot mer regionale ballistiske missiler, altså missiler med kortere rekkevidde, men også mot de interkontinentale i terminalfasen. Artikkelen er en nesten to år gammel analyse fra The Heritage foundation og beskriver fortreffeligheten av en eventuell utplassering av THAAD i Sør-Korea. Artikkelen har bl.a. noen fine figurer som eksemplifiserer. Systemet ble begynt utplassert i mars 2017. Ekstern artikkel Ekstern artikkel

Til venstre: testskyting av THAAD. Til høyre: utsnitt fra analyserapporten til The Heritage foundation.

De to siste artiklene gir et inntrykk av hvordan Patriotsystemet benyttes i beskyttelse mot slagmarksvåpen med ballistiske profiler. Den ene er om Saudis «wack-a-mole game» rettet mot jemenittiske opprøreres kortholds ballistiske missiler. Den andre om Emiratene, som har hatt Patriot siden 2009, og som siden 2015 har hatt minst ett system i Jemen for beskyttelse mot de samme typene ballistiske missiler.
Ekstern artikkel Ekstern artikkel

IMG_8969
Opprørere i Jemen viser frem sine improviserte ballistiske slagmarksvåpen, som skytes mot mål både i Jemen og mot Saudi-Arabia.

Så det er vel, på denne bakgrunn i det minste, mulig å hevde at begrepet missilforsvar ikke er entydig, men at det kan bety flere ting, avhengig av hvilket system det er snakk om og hvilke mål dette systemet faktisk er utplassert for å kontre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s