Forsvarssjefens fagmilitære råd 2023 om luftvern

Forsvarssjefens fagmilitære råd 2023 om luftvern beskriver utfordringene knyttet til lufttrusler og behovet for en lagdelt tilnærming i luftvernet. Den legger vekt på behovet for å styrke eksisterende luftvernkapasiteter og investere i nye systemer for å møte trusler i forskjellige rekkevidder og baner.

Beskrivelse av trusselbildet

FRM gir en beskrivelse av trusselbildet og peker på utviklingen av kryssermissiler, ballistiske missiler og ubemannede luftsystemer som potensielle trusler mot Norge.

Lagdelt tilnærming

FRM fremhever behovet for en lagdelt tilnærming, hvor ulike luftvernsystemer med forskjellig rekkevidde og egenskaper blir kombinert for å oppnå en effektiv beskyttelse av både militære og sivile områder. Dette er i tråd med anerkjente prinsipper for luftvern.

Prioritering av kapasiteter

Forslaget om å øke volumet i eksisterende luftvern med kort og mellomlang rekkevidde for å beskytte både militære og sivile områder, og deretter investere i nye luftvernsystemer med lang rekkevidde for å forsvare mot ballistiske missiler, gir en fornuftig prioritering basert på trusselbildet og ressursene tilgjengelig.

Sektorspesifikke behov

FRM adresserer også behovet for luftvern i land-, sjø- og luftdomenet, samt forsvar mot hypersoniske missiler og ubemannede luftsystemer. Dette viser en helhetlig tilnærming og erkjennelse av behovene i ulike operasjonsområder.

Overlevelsesevne og operasjonskonsepter

FRM nevner viktigheten av tiltak og operasjonskonsepter som øker strukturens evne til å opprettholde operasjoner til tross for angrep. Dette understreker behovet for robusthet og fleksibilitet i luftvernet.

Generelt sett gir FRM en god oversikt over behovene og utfordringene knyttet til luftvernet, og den peker på relevante tiltak og prioriteringer som kan styrke Norges forsvarsevne mot lufttrusler.

Forsvarssjefens fagmilitære råd 2023