En helhetlig tilnærming til luftvern og missilforsvar

I en artikkel leser vi om Japans beslutning om å kansellere det planlagte kjøpet av to landbaserte ballistiske missilforsvarssystemer av typen Aegis Ashore til 3,6 mrd dollar. Artikkelforfatterne kommer så med velmenende råd om hva de japanske myndighetene heller bør benytte pengene til innenfor luftvern og missilforsvar. Rådene tar til orde for en helhetlig tilnærming, snarere enn en fokusert men nederlagsdømt satsning på få og svært kostbare missilforsvarssystemer.

Aegis Ashore test complex Hawaii. (Mark Wright/U.S. Defense Departement)

Kan noe av dette være overførbart til norske forhold? Uansett, så er rådene kort oppsummert: en tilnærming som gir god nok varslingstid og ildledning, evne mot både krysserraketter og ballistiske missiler, tidsriktige og gode beslutninger, og sist men ikke minst må denne infrastrukturen være seig nok til å overleve skadene fra de missilene som uansett vil slippe gjennom.

En slik struktur innenfor luftvern og missilforsvar burde iht. forfatterne bestå av disse fem nøkkelelementene:

1) Et distribuert nettverk av mobile og faste passive og aktive sensorer; herunder sensorer på land, på fartøy, på satellitter og på droner.

2) Anskaffelse av flere og rimeligere kortholds- og middelsrekkende luftvern og missilforsvarssystemer.

3) Høyenergivåpen, laserkanoner og jammere rundt viktige mål som en ekstra forsvarslinje i tillegg til klassisk punktforsvarsluftvern.

4) Robuste ledelsessystemer som kan sammenfatte data fra mange systemer, også fra allierte, og som sørger for en effektiv bruk av luftvernet og missilforsvaret.

5) Passivt forsvar av styrker og fasiliteter; herunder kamuflasje, skjul og avledningstiltak, så vel som fortifisering og evne til å reorganisere og reparere for å vanskeliggjøre motstanderens målvalgsprosess og for å sikre egne styrkers evne til å opprettholde kampkraft underveis i striden.

Filmen under gir en kort presentasjon av Luftforsvarets bakkebaserte luftvernsystemer slik det var i 1997 og hvordan disse ble planlagt brukt. Det gis en kort beskrivelse av de tre våpensystemene som inngikk i den såkalte «norske luftvernløsningen», som også vakte en viss internasjonal oppmerksomhet. Systemene som vises er det moderne middels rekkevidde missilsystemet NASAMS, kanonsystemet L-70 og kortholds-missilsystemet RB-70 under klargjøring og skarpskyting.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s