Prosjekt Apollo: tysk-nederlandsk luftvernsamarbeid snart klart til skudd

En felles tysk-nederlandsk deployerbar innsatsstyrke kan snart stå klar til tjeneste for NATO. Kun de siste forberedelsene gjenstår. Men samarbeidet er mer omfattende enn kun et styrkebidrag til forsvarsalliansen.

img_0124
German armed forces Bundeswehr fire a Patriot missile at the NATO Missile Firing Installation during training at Sauda Bay near Chania, Crete, Greece, September 30, 2015. BUNDESWEHR/Kevin Schrief

I januar 2016 ble nemlig de to landene, begge mangeårige brukernasjoner av patriotsystemet, formelt enig om et til dels omfattende og dyptgripende samarbeid innen luftvern og missilforsvar.

Dette er et prosjekt som består av seks ulike områder; herunder 1) en felles innsatsstyrke og et kompetansesenter innen kortholdsluftvern, 2) utvikling av enhetlig kommando, med løsninger for samband og datautveksling 3) utvikling av felles doktrine, konsepter og standardisering av operasjonsprosedyrer, 4) etablering av felles akademiske kurs ved institusjoner i Tyskland, Nederland og i USA, 5) inngåelse av felles anskaffelsesløsninger, mulig først og fremst innen C-RAM og kortholdsluftvern, 6) og sist men ikke minst en målsetning om å sette opp en tysk-nederlandsk innsatsstyrke for luftvern og missilforsvar, med full operativ evne allerede i år (2017).

I oktober skal styrken gjennomføre sin andre skarpskyting så langt, siden oppstarten i 2016. Disse skyteøvelsene foregår på Kreta, og denne gangen skal også en amerikansk Aegis destroyer delta. Mer enn 40 missiler skal avfyres, og dersom øvelsen blir en suksess, så er planen altså å tilby et deployerbart bidrag til NATO. Og uavhengig av om denne styrken settes inn i operasjoner, så har uansett det tyske og det nederlandske luftvernet tatt mange steg mot en tettere integrasjon innen både det strukturelle så vel som det operasjonelle. Ekstern artikkel Ekstern artikkel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s