Lysende fremtid for laserluftvern

Operativt utplassert mobilt luftvern med laser i lavforsvar mot missiler, raketter, artilleri og bombekaster ligger muligens noe nærmere i tid enn mange tenker seg.

I 2022 skal amerikanerne etter planen teste en 100 kW-klasse laser montert på et lettere taktisk chassis, mulig av typen Stryker eller Bradley.

De minste laserene, fra 10 og opp til 100 kW er kraftige nok til å ødelegge sensorer i elektro-optiske/infrarøde frekvensbånd. Dette er lasere som kan tenkes å bekjempe myke måltyper som droner, fly og kryssermissiler, men da på relativt korte avstander. Med lasere på 100 kW eller mer så vil effektiv rekkevidde øke, samtidig som ballistisk missiler, en måltype som har hardere overflater, også skal kunne skytes ned. Se forøvrig den grafiske fremstillingen fra CSBA, som gir et bilde på hvilke måltyper de ulike klassene av lasere kan tenkes å bekjempe.

Estimated power ranges for lasers to shoot down different types of targets (Center for Strategic & Budgetary Assessments)

Det er imidlertid flere land som har både teknologien og prototyper av taktiske systemer i 10 til 30 kW-klassen. Systemer som i teorien kan bekjempe luftmål på avstander ut til 1-2 km. Men selv om det finnes laserluftvernprosjekter på inntil 30 kW her i Europa, så ligger USA lite overraskende lengst fremme, også på dette feltet. Fra å teste store og statiske eksperimentelle systemer, til utvikling av lettere, men svakere lasere, er det nå snart (2018) klart for testing av en 60 kW-klasse laser på et taktisk lastebilchassis, likt som på bildet øverst i dette innlegget. Ekstern artikkel Ekstern artikkel Ekstern artikkel

Army-MEHEL-laser-stryker-at-Ft-Sill-MFIX
Taktisk laser montert på Stryker chassis.

For US Army Space and Missile Defense Command er luftvernsystemer á la Patriot, men med 360° skuddsektor, så vel som nettopp kraftig nok laserluftvern på små nok taktiske kjøretøy prioriteter for den videre utviklingen, skal vi tro sjefen sjøl ihvertfall. Ekstern artikkel

Så da er det naturlig at en 5 kilowatts laser montert på et Stryker chassis nylig (2017) er testet mot droner under en felttest i regi av US Army, og de sier ihvertfall at den virker. Ekstern artikkel

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s