Polens luftvernsatsning i 2024

Polen signerte i september 2023 kontrakter med europeiske og amerikanske selskaper for å styrke landets luftforsvar. Landet planlegger å bruke 137 milliarder zloty (32,9 milliarder dollar) i 2024, tilsvarende 4% av BNP.

Polen betaler for alt det nye utstyret gjennom en ekstra økning i forsvarsutgifter, sa Polens president Andrzej Duda under kontraktsigneringen på den første dagen av MSPO International Defence Industry Exhibition i Kielce, Polen, 5. september 2023.

  • Polen planlegger å kjøpe åtte Patriot-batterier og 22 Narew-batterier utstyrt med CAMM-ER missiler.
  • Landet har også inngått avtale om Pilica+ punktforsvarssystem med både standard CAMM-missiler og polskproduserte løsninger.
  • I tillegg til å kjøpe eksisterende systemer samarbeider Polen med Storbritannia for å utvikle en enda lengre-rekkevidde missil kalt CAMM-MR.

Polen har allerede tatt imot to Patriot-batterier i fase 1 av Wisla-programmet. En kontrakt verdt 4.57 milliarder dollar.

Leveranser av elementene for neste fase av Wisla-programmet skal begynne i 2026 og være ferdig i 2029, og består blant annet av ytterligere seks Patriot-batterier.

Den siste Patriot-ordren inkluderer levering av 12 360 grader Lower-Tier luft- og missilforsvarsradarer, noe som gjør Polen til den første eksportkunden, samt 48 ekstra launchere og PAC-3-missiler.

Polen har ønsket en 360-graders radar for Patriot, da landet står overfor potensielle missiltrusler fra Russlands Kaliningrad Oblast på landets nordlige grense samt Hviterussland og Russland direkte i øst. Den andre fasen av Wisla krever fortsatt involvering i Patriot-programmet av polsk industri, inkludert produksjon og leveranser av M903-utskytningsramper og komponenter til PAC-3-missilene.

Polen har også bestilt mer enn 1000 MBDA Common Anti-Air Modular Missiles—Extended Range (CAMM-ER) og tilhørende utskytere som en del av Narew-programmet for middelsrekkende luftvern.

CAMM-ER missiler er nøkkelkomponenter i Narew-systemet. Polen har allerede en variant av Narew i tjeneste, kalt Mala-Narew, som bruker CAMM-missiler.

Det samme våpenet er også tatt i bruk for kortdistansekravet Pilica+, som det ble signert kontrakter for i april. Mala-Narew ble utviklet raskt for det polske militæret som svar på et presserende luftvernbehov. Men det endelige Narew-systemet vil kombinere CAMM-ER-er med det lokalt utviklede Pit-Radwar Sajna-radarsystemet. CAMM-ER har et forlenget og forstørret skrog, og kan nå mål ut til 40 km (25 mi.).

I tillegg til missilene forventer Polen teknologioverføring for produksjon innenlands av missilene og deres launchere samt trenings- og logistikkpakker.

Leveranser av Narew-systemelementene vil pågå fra 2027-2035.

Missilprodusenten MBDA sier i en uttalelse på sosiale medier at de ønsker signeringen velkommen og ser fremover til å samarbeide med den polske forsvarsgruppen PGZ om prosjektet.

Både Narew og Wisla erstatter utdaterte systemer fra sovjettiden.

«Dette muliggjør faktisk en veldig dynamisk modernisering av den polske hæren i mange sektorer samtidig,» sa Duda. «Denne prosessen skjer og blir implementert … det virket kaotisk til å begynne med, men i dag ser vi de første effektene.»