Det norske luftvernartilleriet – historikk

I oktober 1945, etter at oberstløytnant Leif Husjord ble utnevnt til Generalinspektør og sjef for Luftvernartilleriet, startet arbeidet med å oppbyggingen av et luftvernvåpen i Norge.

I 1952 ble luftvernartilleriet underlagt Hæren, men i 1957 bestemte Stortinget at luftvernet skulle flyttes tilbake til Flyvåpenet.

Luftvernet ble organisert under de forskjellige luftkommandoene. Luftvernkommando Trøndelag (LKT) ble etablert med hovedkontor på Kuhaugen i Trondheim. Kaptein Bøen ble i april 1946 beordret som midlertidig luftvernartillerigruppesjef ved LKT. Gruppens første faste sjef var Roar Hegstad fra AR 3. Han ble utnevnt til oberstløytnant og beordret som sjef for luftvernet ved LKT. Gruppen fikk navnet Luftvernartilleri 4 (LV4), den 26 nov 1948. Fra høsten 1949 skiftet gruppen navn til luftvernartillerigruppe Trøndelag forkortet LvT og senere LVAT.

Etter sammenslåingen i 1959 skiftet Flyvåpenet navn til Luftforsvaret.

I 1952 ble luftvernartilleriet underlagt Hæren, men i 1957 bestemte Stortinget at luftvernet skulle flyttes tilbake til Flyvåpenet. Overføringen av luftvern til Flyvåpenet skulle skje trinnvis til slutten av 1959.

Etter sammenslåingen i 1959 skiftet Flyvåpenet navn til Luftforsvaret. Luftvernartillerigruppene ble samtidig nedlagt og bataljonene som ikke skulle legges ned ble overført til sine respektive flyplasser.

Tekst fra 10. desember 2009 hentet fra: http://www.mil.no/multimedia/archive/00109/Luftvernartilleriba_109607a.pdf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s