USA etterspør nytt kortholdsluftvern, og industrien svarer

Et tidligere innlegg omhandlet hvordan den amerikanske hæren nå planlegger å revitalisere manøveravdelingene med moderne mobilt kortholdsluftvern, og at industrien er invitert til å demonstrere systemer som er tilgjengelige på kort sikt. Ny giv for kortholdsluftvernet

I denne sammenhengen, og under den pågående konferansen/messen som arrangeres av foreningen AUSA i Washington D.C., så stiller ulike selskaper ut sine respektive forslag til hva som kan bli amerikanernes fremtidige kortholdsluftvern.

M2 Bradley med 30 mm luftvernkanon, missiler, jammere og radar

BAE Systems stiller med en modernisert M2 Bradley stridsvogn, som er bestykket med 30 mm luftvernkanon, missiler, jammere og radar – alle systemer tiltenkt for forstyrrelse og bekjempelse av lufttrusler på korte avstander. Ekstern artikkel

Oshkosh Defense har to forslag til kortholdsluftvern. Begge variantene er plassert på et lettere taktisk kjøretøy allerede i bruk i dag, men der den første har en sensorpakke som kombineres med 7,62 mm maskingevær og kortholdsmissiler. Den andre varianten har en tyngre 30 mm kanon som er kombinert med laserluftvern. Sensor- og våpendelen leveres av Boeing, der laseren, som er av den lettere klassen, vil kunne forstyrre eller ødelegge optiske sensorer på f.eks droner. Ekstern artikkel

Oppdatering: Et tredje firma, General Dynamics, viser frem sitt alternativ til mobilt luftvern. Denne varianten, som er montert på et Stryker chassis, har kun en våpendel (fra Boeing) som består av to ulike missiltyper, og er dermed avhengig av integrasjon med eksterne sensorer for målfatning. Produsenten sier systemet kan utvides med egne sensorer, samt 30 mm kanon. Ekstern artikkel

Disse demonstratorene overlapper dermed med de amerikanske tankene om hva det nye kortholdsluftvernet bør være; kombinasjonen av eksperimentelle våpen som laserluftvern, jammere som luftvernmiddel og tradisjonelle kanoner og missiler. Ekstern artikkel

Se omtale av flere luftvernsystemer under AUSA:
http://www.thedrive.com/the-war-zone/15030/highlights-from-the-showroom-floor-at-the-armys-biggest-arms-expo-and-conference

Mer om AUSA: https://www.ausa.org/about-us

Se også:
Lysende fremtid for laserluftvern
Lagdelt luftvern; men miks av hva?
Når er det riktig å skyte med luftvern?
Luftvern mot droner